Това каза министърът на образованието, младежта и науката Игнатов по повод финансовия одит на университета, предаде БГНЕС.

Само преди няколко дни обаче колегата му в правителството - финансовият министър Симеон Дянков, заяви пред студенти, че не им препоръчва да учат в СУ "Свети Климент Охридски". Думите му предизвикаха гнева на ръководството на висшето училище, което излезе с остра декларация. "Ако един министър в САЩ, където Дянков се гордее, че е получил образованието си, си позволи подобна оценка за Харвард или Йейл, вероятно това ще бъде последната му реч", се казваше в нея.

"Софийският университет освен уважение, не само на днешния ден, а всеки ден през годината, не заслужава друго", заяви още Игнатов в Деня на будителите, предаде БГНЕС.
По думите му, големият проблем са висшите училища по изкуствата, където се обсъжда въвеждането на разширен платен прием. Според министъра, въпреки почти ежедневните студентски протести, нещата ще се успокоят. Той смята, че исканията на студентите са основателни, защото те нямат вина за кризата. По думите му и сега образованието е приоритет на държавата.

Междувременно СУ организира днес протест против предвидените от правителството средства за висше образование за следващата година.
"Тревожим се, защото африканско финансиране - по думите на министъра на образованието Сергей Игнатов - не може да осигури европейско образование на нашите деца", заяви ректорът проф. Иван Илчев по време на протеста пред централния вход на ректората, съобщи БТА.
"Тревожим се, защото премиерът призовава образованието да почака, докато построим магистралите", добави той по повод вчерашното изказване на Бойко Борисов, че инфраструктурата е по-голям приоритет на правителството.
Тези думи на ректора на СУ бяха посрещнати с възгласи от протестиращите.

Според Илчев на ВУЗ-а са необходими минимум 50% увеличение на държавната субсидия, за да може да се постигне някакво приемливо ниво на обучение. "Нашият спор не е за пари, нашият спор е за приоритета на държавата и за дела от БВП, отделян за наука и висше образование в бюджета. Нека пицата да бъде една, но да се знае за кого са големите парчета", добави ректорът.

Студентите издигнаха плакати с надписи „Дянков + контрабанда = на няма пари", „Дянков, 100 милиона за подслушване??", „Дянков, пари има, не щем огризки".
„Ако исканата реформа във висшето образование не се състои, отново ще протестираме. Не смятаме, че някакви си милиони са успех", каза пред КРОСС Ивайло Атанасов, магистър по история на Философията в СУ.

Държавата и политиците са длъжни да чуят апела на българските университети за по-голямо внимание, заяви междувременно президентът Георги Първанов, предаде БНР. Той изтъкна, че пораженията от икономическата криза ще бъдат преодолявани бързо, но пораженията от духовната криза ще трябва да бъдат преодолявани десетилетия.